Mezinárodní sympózium „KAKTUSY A SUKULENTY V POBESKYDÍ NOVĚ 2024“

Motto „Po třiceti letech už tradičně návrat do přírody, tentokrát do nitra Kysuckých Beskyd – Klokočov – Slovensko„

Letošní ročník sympózia, avšak v novém pojetí a s úplně novým omlazeným organizačním týmem, společně pořádají:

Cactus Moravia International

Novak-cactus

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava v zastoupení

doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.

SUDOPARK Klokočov

Kysucké Beskydy – Slovensko

Stanislav Spurný

a tým „Speciální argentinské delikatesy Ruta 3 Patagonia Argentinské dny“

Termín konání sympozia:

Ve dnech 28.–29. června 2024

(neděle 30. 6. 2024 odjezd účastníků po snídani)

Hlavní program sympózia:

Pátek 28. 6. 2024 začátek od 16.00 hodin

Příjezd a prezentace účastníků nejdříve v recepci organizace sympózia (ubytování, parkování a prohlídka areálu)

Přátelské podvečerní posezení u táboráku a dva sponzorské sudy piva zdarma (sudy věnují Mgr. Jan Novák a Dr. Martin Švidrnoch). Pro všechny účastníky zdarma do vyčerpání zásob, samozřejmě k tomu bude sloužit u táboráku, i naše místní speciální „Drink Kaktus Bouda“ a možná i večerní kytara u táboráku, nebo i latinskoamerická hudba v pozadí večera.

Po celou akci v režii pana Stanislava Spurného a jeho týmu, jsou zajištěny „Speciální argentinské delikatesy Ruta 3 Patagonia Argentinské dny“ pravé argentinské jídlo a pití (argentinské steaky, vína a pivo Quilmes), nebo i saláty, kuřata, klobásy a podobně, dle Vašeho výběru, a také ukázky sedlářství v jeho produkci.

Sobota 29. 6. 2024

V 8.30 hodin otevření burzy kaktusů a sukulentů a jiných exotických rostlin (hlavní prodejce je ing. Pavel Heřtus Kakteen-Ph-Flora https://www.kakteen.cz/ známý z pořadu Rady ptáka Loskutáka se svým speciálním velkým prodejním stanem a v rozsahu celého portfolia sortimentu), ostatní prodejci se připojí také.

V 9.00 hodin je přivítání a oficiální zahájení sympózia známým ostravským moderátorem celé akce panem Jiřím Kubzou http://www.jiri-kubza.cz/ a organizačního týmu sympózia.

Pan Lumír Král, jeden ze zakladatelů původního Kaktusy v Pobeskydí a největší ostravský odborník historie kaktusářství na Ostravsku a Severní Moravě, zahájí svou úvodní přednáškou, k příležitosti 30 let výročí tradice sympózia Kaktusy v Pobeskydí a také k příležitosti 70 let výročí založení a trvání Klub Kaktusářů Ostrava. Zároveň pan Lumír Král představí svou zbrusu novou knihu o historii ostravského kaktusářství, kterou v této chvíli zároveň samozřejmě důkladně pokřtíme. Na to navážeme oficiálním ceremoniálem s oceněním žijících a in memoriam ostravských a severomoravských kaktusářských a sukulentářských legend, a také oceníme ostatní osobnosti, celkem ve dvou kategoriích. Oceněné osobnosti a přednášející, převezmou od nás speciální edici medailí, které vytvoří Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava v zastoupení doc. Ing. Petra Lichého Ph.D. a ukážou také na místě jejich tvorbu ve speciální odlévací peci.

V 10.30 hodin bude ta nejskvělejší přednáška sympózia, věhlasný světový odborník, pan Wiebe Bosma z Holandska, nám velmi speciálně představí sukulentní flóru Angoly.

V 11.30 – 12.45 hodin je polední přestávka (využití Argentinských dnů Stanislava Spurného týmu a nebo také místních specialit restaurace Sudopark, třeba doporučujeme ochutnat světoznámé bryndzové halušky). A také v pátek v odpoledne a po celou sobotu, jsou k dispozici všem účastníkům sympózia koupací sudy s lesním pramenem s léčivou vodou dle časové libosti (sudy pro všechny účastníky jsou už zahrnuty v ceně obou balíčků) a také donáška občerstvení přímo do sudu, je samozřejmostí na objednání, u vždy přítomného personálu areálu.

Ve 13.00 hodin je speciální přednáška velké italské cestovatelské legendy pana Raimondo Paladini na téma Kaktusy Chile a Kaktusy Argentiny.

Ve 14.00 hodin nám ukáže, pan Jakub Jilemnický, současný, velmi světově uznávaný odborník na africkou sukulentní flóru, své krásné fotografie a odborný výklad, na téma sukulenty JAR v oblastech Namaqualand a Richtersveld.

V 15.00 hodin zahájí svou velmi aktuální speciální přednášku, společně ryze moravská trojice přednášejících Mgr. Jan Novák, doc. Petr Lichý, Ph.D. a Filip Vavřečka, na téma Novinky a Speciality Copiapoa a Eriosyce klasické (včetně Neoporteria a Thelocephala a jiných čilských rodů) a také představí úplně nově popsaný Pyrrhocactus lichyi z vysokých hor argentinské provincie Catamarca, možná perspektivně i úplně nový rod, to časem může být.

V 16.00 hodin zahájí svou speciální často i diskusní besedu s účastníky sympózia, veliký současný cestovatel a průvodce, pan ing. Ivan Ivánek (rodák z Palkovic), a jedná se o širokospektrální cestovatelsky-dobrodružná dvě témata. První téma je flóra, fauna a zajímavosti, nejkrásnější národní parky Thajska, a druhé téma je flóra, fauna a zajímavosti Národního Parku Bako na Borneu, zejména krásná Myrmecodia a jiné krásy tohoto parku.

V 17.00 hodin bude velmi zajímavá přednáška ing. Pavel Heřtus majitel Kakteen-Ph-Flora, nejdříve na téma Významné evropské pěstírny kaktusů, sukulentů, tillandsií a ostatních exotických rostlin a druhé téma přednášky je Kaktusy Bonaire (Boneiru) Nizozemské Antily a jižního Karibiku.

V 18.00 hodin nám znovu věhlasný světový odborník, pan Wiebe Bosma z Holandska, bude ukazovat své skvělé fotografie a speciálně nám představí opět africkou sukulentní flóru, tentokrát se s ním vydáme do Tanzánie. Touto exklusivní závěrečnou přednáškou ukončíme sobotní blok přednášek.

V 19.00 je předpokládaný čas na večeři a občerstvení, opět v režii využití probíhajících Argentinských dnů Stanislava Spurného týmu a nebo také místních specialit restaurace Sudopark a také naší speciální „Drink Kaktus Boudy“, která je k dispozici od pátku podvečera a celou sobotu.

Od 20.00 hodin Vás všechny zveme na večerní zábavné a taneční zakončení sympózia, v režii ostravského moderátora a dj pana Jiřího Kubzy, zvolili jsme taneční téma 60tky, 70tky, 80tky, 90tky české a slovenské popmusic rockové, punkové i taneční songy, proto v žádném případě nezapomeňte vzít na sympózium sebou i své velmi drahé polovičky a zatančit si navečer i na pravé beskydské louce v lese.

V neděli 30. 6. 2024 po snídani – odjezd účastníků.

Rezervační, ubytovací a pobytové podmínky účastníků sympózia: 

Jsou nabízeny pouze dvě základní varianty. Jiné varianty není možné realizovat.

VARIANTA A:
Speciální ubytovací víkendový balíček pro 1 osobu / cena 65 EUR - zahrnující v ceně:

Pobyt a plné využití v areálu Sudopark od pátku odpoledne až do nedělního rána, plné využití všech našich pořádaných akcí, včetně parkování u chalupy, a koupání se v sudech dle libosti po celou akci, dvě noci v chalupě (pátek a sobota, v neděli dopoledne odjezd). Balíček nezahrnuje: stravu a občerstvení (kromě sponzorského piva zdarma u táboráku).

VARIANTA B:
Speciální pobytový víkendový balíček pro 1 osobu / cena 35 EUR zahrnující v ceně:

Pobyt a plné využití v areálu Sudopark od pátku odpoledne až do nedělního rána, plné využití všech našich pořádaných akcí, včetně parkování na určeném místě, a koupání se v sudech dle libosti po celou akci. Balíček nezahrnuje: ubytování (spaní svépomocně), stravu a občerstvení (kromě sponzorského piva zdarma u táboráku).

Jednotlivé chalupy označené jménem, k ubytování, jsou postupně obsazovány, podle datumu Vašich přijatých a dopředu hrazených závazných rezervací. Charakter ubytovacích chalup nenabízí jednopokojové soukromé ubytování. Na webových stránkách SUDOPARK Klokočov Kysucké Beskydy Slovensko https://www.sudopark.sk/ najdete potřebné informace.

Rezervace na sympózium přijímá naše paní Denisa, emailová komunikace i v angličtině je samozřejmostí. Všechny Vaše rezervační objednávky a požadavky zasílejte výhradně na náš rezervační email:  kaktusyvpobeskydi@gmail.com

Při Vaší závazné rezervaci probíhá zároveň i Vaše úhrada na náš bankovní účet Raiffeisenbank.

Číslo bankovního účtu je:

IBAN: CZ1555000000006669136003
SWIFT: RZBCCZPP

Adresa pobočky banky:
Raiffeisenbank
Ulice Josefa Václava Sládka 84, PSČ: 738 01, Frýdek-Místek, Česká Republika

Platby jsou akceptovány výhradně v měně EUR (CZK měnu nepřijímáme pro rezervace)

Při Vaší platbě jen vždy v měně EUR je potřeba vždy uvést:

  • Universální variabilní symbol: 29062024
  • Do poznámky k platbě vždy uvést jméno a příjmení objednavatele, počet osob, Váš kontaktní email

Dbejte pečlivě, abychom obdrželi vždy celou požadovanou částku v měně EUR, pro zvolení ze dvou možných nabízených variant balíčků (Varianta A, nebo Varianta B).

Uveďte také do rezervačního emailu, že máte zájem o účast na prodejní burze (za příplatek) a nebo také, že máte zájem o snídani (sobota, neděle) v restauraci Sudopark (za příplatek).

Předem zaplacené rezervace na náš účet mají vždy zásadní prioritu pro umístění osob v ubytování, při Vašem jakémkoli nevyužití celé kapacity Vámi zvoleného balíčku (varianty) peníze zpět nevracíme.

V areálu Sudopark preferujeme a je možné platit na každém místě platební kartou, QR kódem, mobilem, chytrými hodinkami, včetně „Drink Kaktus Boudy“. V restauraci Sudopark je možné platit i hotově jen v měně EUR (CZK měnu nepříjímají). Platby pro Cateringové služby Stanislava Spurného a jeho týmu, je možné provádět v měně CZK i EUR, platební kartou, ale i v hotovosti. V případě, že budete chtít platit při svém příjezdu až na naší recepci (komunikace i v angličtině samozřejmostí) svoji účast na sympóziu (v tomto případě není možné vůbec garantovat volné místo k ubytování), hotovostní platby na recepci přijímáme jen v měně EUR, jen pro obě možné varianty. V celém areálu Sudopark je přímo přísně zakázáno použití jakékoli zábavní pyrotechniky.

Ve vaší rezervaci je možné si také přímo dopředu objednat navíc (připlatit a nahlásit paní Denise) svou prodejní účast na naší prodejní burze, paušální jednorázový prodejový poplatek je 12 EUR /na jednoho prodejce (doba, velikost a forma prodeje, je zcela libovolná ve Vaší osobní volbě). Můžete nabízet své jakékoli výhradně rostlinné zboží, přímo prodejem z auta v areálu na louce, u hlavní přednáškové stage, na parkovišti, nebo na námi určených prodejních místech. Tímto free systémem prodejní burzy chceme také velmi podpořit rozvoj a prosperitu naší krásné společné záliby pěstování kaktusů, sukulentů a jiných exotických rostlin.

Ve Vaší rezervaci, je možné si také přímo dopředu objednat a předplatit navíc, i snídani v restauraci Sudopark, formou švédských stolů, za cenu 6,50 EUR/osoba. Váš požadavek na snídani uveďte také přímo ve Vaší rezervaci (připlatit a nahlásit paní Denise). Ranní snídaně a občerstvení, je tedy možné využít v restauraci Sudopark, nebo u pana Stanislava Spurného a jeho týmu, dle Vaší volby a chuti.

Velmi se těšíme na Vás všechny v červnu v překrásném areálu Sudopark Klokočov v Kysuckých Beskydech.

Petr Kupčák, hlavní koordinátor organizace sympózia, Lumír Král, původní zakladatel sympózia a největší ikona Ostravského kaktusářství, doc. Petr Lichý Ph.D., Mgr. Jan Novák a Filip Vavřečka spolu organizátoři sympózia, Martin Stoklasa, hlavní provozní vedoucí areálu Sudopark, Stanislav Spurný a jeho tým Cateringové služby sympózia, recepce sympózia Lenka, Nikol a Anet, stewardi na akci Martin, Filip a Tomáš, velmi se těší na Vás také známý ostravský moderátor a dj Jiří Kubza, a všichni další naši spolupracovníci v organizaci letošního setkání, nově v areálu Sudopark Klokočov – Kysucké Beskydy – Slovensko.